martes, 5 de abril de 2011

Com feien pa els homes de la prehistòria


Avui hem anat al Musée de Sciencies Naturelles de Chartres a aprendre com feien pa els homes de la prehistòria.





El Musée des Sciences Naturelles et de Préhistoire de Chartres és un museu que compta amb diverses col.leccions de zoologia, de geologia i també amb complertes explicacions d'utensilis i mode de vida dels homes prehistòrics sobretot de la presència humana del paleolític en l'edat del bronze a la regió d'Eure et Loir i dins aquest context és en el que han convidat a l'escola Paul Fort a una sessió d'aprendre com feien pa aquesta societat.

Només d'arribar ens ha rebut un senyor molt trempat que ha connectat de seguida amb els nens i nenes de l'escola i ja havia preparat un parell de taules amb tots el que utilitzaven els prehistòrics per fer pa: tan sols un parell de pedres planes, quatre pedres rodonetes que s'adapten perfectament a la ma i uns grans de blat (sembla ser que el primer gra que van fer servir els prehistòrics eren un tipus primigeni de blat amb un alt contingut de midó, silvestre, però avui per obtenir resultats més ràpids ha optat per fer-ho amb grans de blat més habituals a l'actualitat), hi hem afegit aigua i una mica de sal (segons ell els homes de la prehistòria afegien aigua marina) bé, en qualsevol cas suposem ha utilitzat la sal per fer-lo més comestible!
Tot seguit tots els nens i nenes han pogut experimentar com de complicat és obtenir farina a base de moldre gra...tan fàcil com és anar al supermercat a comprar-la deien!
Hi ha troballes que confirmen que el primer ús de la farina es va fer fa uns 10.000 anys i un dels primers llocs on se n'han trobat traces en pedres és a Israel, en unes pedres de moldre datades de fa uns 20.000 d'anys.
Un cop obtinguda una mica de farina...n'hem afegit de la del súper ( trampa, trampa, però sinó era impossible acabar-ho avui!) hi hem afegit aigua, un polsim de sal i entre tots hem anat fent la massa i
avui m'he deixat la càmara...desolée...però més o menys el pa ens ha quedat així:


Un cop feta la massa, hem començat a fer foc a base de picar dues pedres fogueres i amb l'espurna hem pres foc a una boleta feta de trossets d'un bolet de soca sec...difícil però possible! i un cop fet el foc hem cuit la nostra massa plana en una pedra...i tatxant! al cap de 15 minuts hem pogut degustar el nostre pa prehistòric! la veritat és que ens ha quedat una mica dur i també força insípid...però bé, l'experiència ja no ens la treu ningú i així cada vegada que els nens ens acompanyin al súper potser podran apreciar com de fàcil tenim la vida ara, si més no a l'hora d'obtenir el menjar!

Us deixem l'adreça del museu per fer-hi un cop d'ull si voleu! au revoir!